veel gestelde vragen trouwfotograaf

Faq Trouwfotograaf

Een fotograaf kiezen voor je bruiloft is niet makkelijk. Waarschijnlijk zit je vol met vragen. Kijk eens of het antwoord op de vraag hieronder ertussen zit. Succes met het kiezen van jullie fotograaf.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een fotograaf?

Een goede fotograaf maakt een reportage die vooral bij jullie past en daarnaast een reportage die klopt, met oog voor detail, sfeer en alle mensen die je dierbaar zijn. De stijl van de foto’s moet je aanspreken. Je kunt dat beoordelen door het zien van voorbeeldreportages.

Zorg dat je een klik hebt met een fotograaf, zodat je je tijdens de huwelijksdag ook nergens zorgen over hoeft te maken en dat je je helemaal op je gemak voelt.

Zorg van tevoren dat je een kennismakingsgesprek hebt met de fotograaf die ook daadwerkelijk op de dag aanwezig is. Op deze manier weet je wat voor persoon het is en kun je ook alles duidelijk bespreken en vastleggen.

Hoe lang is de fotograaf aanwezig?

Ruim 47% van de bruidsparen boekt een fotograaf vanaf  ’s ochtends tot aan het diner, terwijl 32% van de bruidsparen een fotograaf de gehele dag heeft geboekt (dus ook met de feestavond). Spreek van tevoren met de fotograaf af hoe lang hij nodig heeft voor de fotoreportage. Mocht de fotograaf tot en met het feest blijven, zorg dan ook voor de fotograaf qua diner. Hij hoeft natuurlijk niet aan tafel mee te eten maar een bordje eten is wel zo prettig om het vol te houden.

Wanneer vindt de fotoreportage plaats?

Als de fotograaf de trouwlocatie nog niet gezien heeft kun je hem/haar deze eerst laten bekijken. Fotografen hebben vaak slimme ideeën over het kiezen van perfecte plaatsen voor de portretfoto’s en het spelen met het licht. Het kan zijn dat de kerk eventuele regels heeft wat betreft het maken van foto’s.

De fotoreportage kan plaatsvinden op de trouwdag zelf, voorafgaand aan de officiële huwelijksvoltrekking, maar let er dan wel op dat je dan zonder ringen op de foto's staat. Je kunt ook tijd inplannen na het jawoord en voor de receptie. Dan sta je ook als echtpaar (met ringen) op de foto.

Het is heel belangrijk om ruim tijd in te plannen voor het maken van foto’s. Vaak wordt dit onderdeel in het draaiboek gepropt, hoewel een fotograaf hier ervaring mee heeft wil je toch zelf ook graag alle tijd nemen voor mooie foto’s zonder stress.

Wat ook steeds vaker gebeurt is dat pasgetrouwden kiezen voor een exclusieve fotoreportage tijdens de huwelijksreis. Dat wil zeggen; jurk mee, trouwkostuum mee en soms ook de fotograaf mee (of ter plekke een fotograaf regelen). Maar dan heb je ook een top-reportage op een hele mooie (vaak zonovergoten) locatie.

Hoe lang moet je wachten op de foto’s van de fotograaf?

Er is geen vaste regel over hoelang de fotograaf de tijd neemt voor het maken van het trouwalbum. Het kan drie weken zijn maar ook vier maanden. Dit hangt af van de bewerkelijkheid van het album en wanneer je gaat trouwen.

Is het hoogseizoen dan wil je nog wel eens langer moeten wachten dan wanneer je in de winter trouwt. Gemiddeld genomen is een fotograaf zo’n zes tot acht weken met het trouwalbum bezig. Je kunt ook van te voren hierover afspraken maken zodat je zeker weet wanneer het album klaar is.

En daarbij als tip: bel gerust regelmatig om te vragen of je album al klaar is of wat de status is. Wedden dat jouw album eerder klaar is dan stille afwachter.

Digitaal of geplakt fotoalbum?

Bij 45% van de bruidsparen heeft het geplakte bruidsalbum de voorkeur. De opkomst van het digitaal aanmaken van je trouwalbum heeft de voorkeur van 55% van de bruidsparen. De meerderheid kiest dus voor het digitale album.

Dit kun je online zelf ook in elkaar zetten, maar dat is eigenlijk niet aan te raden. Je kunt het wel doen voor bijvoorbeeld de foto’s die ome Sjaak heeft gemaakt, zodat je al snel een leuk overzichtje hebt van hoe je dag was.

Wat kost een fotograaf en budgettips?

Fotografen hanteren zoveel verschillende prijsstructuren dat het vergelijken op basis van prijzen bijna onmogelijk is. Meestal heeft een fotograaf een vaste basisprijs voor een trouwreportage inclusief album en eventueel de foto’s op CD. Voor het technisch bewerken van de foto’s wordt dan een extra tarief berekend.

Hoewel de fotograaf een grote kostenpost is binnen je budget voor de trouwdag geldt hiervoor wel dat kwaliteit een prijs heeft. Je kan best een fotoreportage voor € 400.- treffen maar daar mag je nooit hetzelfde van verwachten als een fotograaf die € 999.- vraagt.

Je kunt eventueel een bekende hobbyist de foto’s laten maken. Bruidsfotografie is echter een vak apart en er is geen mogelijkheid om de reportage nog eens over te doen, dus denk er goed over na en houd, wanneer je kiest voor een bekende, de verwachting laag. Alleen op deze manier voorkom je teleurstellingen.